24 okt. 2010

Kvitten


Har hittat en "ny" frukt att förälska mig i.... Nämligen Kvitten.... Detta roliga och lite annorlunda träd ska jag plantera i min trädgård så småningom! Så här står det om Kvitten i Wikipedia:

Den kan bli upp till 7 meter hög och blommar i maj med 5 cm stora rosa eller vita blommor. Som kart är frukten brun och luden, men luddet spricker upp efter hand som den mognar och blottar en gul, buktande fruktkropp. Den mgna frukten är väldoftande, men har ett träigt, knappt ätbart, fruktkött. Släktnamnet Cydonia lär kunna härledas till Kreta och den antika staden Kydonia, numera Chania, där odling och export tidigt utvecklades. Romarna kallade kvitten för äpple från Kydon. Möjligen är det så att staden Kydonia uppkallades efter Kydon, son till Apollon, medan frukten redan hade ett gammalt namn; kydonion. Frukten kan kokas till sylt, marmelad eller gelé. I södra Europa, som i Italien och Spanien men även i Mexiko, gör man kvittenbröd (cotognata på italienska och carne de membrillo på spanska), en slags marmelad-godis av lika viktdelar socker och kvittenmos som får koka i långkok och som sedan stelnar till geléaktig konsistens. Kvittenbrödet äts som dessert, ofta tillsammans med färskost, till exempel ricotta eller manchego.

Sockerlag av frukten säga besitta medicinska egenskaper och används mot diarré och dysenteri. Blötlagda frön avger ett slem som förr användes vid hårvård.'


Jag har använt Kvitten nu och experimenterat lite med det och kommit fram till att mitt "bästa" recept är....

Skala och kärna ur frukten, lägg skal och kärnhus i en kastrull och fyll på med vatten så det täcks, koka tills det börjar ändra färg till rött/orange... Sila av och lägg i fruktköttet istället, tillsätt lite socker och koka mjukt till den färg du vill ha, man kan ta av det när den är gul men även låta den koka tills den ändrar färg till röd, dock om du vill ha den gul så låt inte "kärnhus och skallagen" bli för röd!

Därefter kan du göra massa kul med den! du kan sila av fruktköttet och mäta av sockerhalten i "lagen" och göra sorbé av det hela, eller granité (smaksatt "is")om du inte har en glassmaskin, du kan även göra gelé av saften och då kvitten innehåller så mycket pektin är den "själv"geléande... Fruktköttet du får "över" kan du mixa till en puré/marmelad som är jättegod till ost, frukost mackan mm och dessutom väldigt användbar till mousse, glass, cupcakes eller varför inte en cheesecake som jag gjort här under....



Ja det var dagens inspiration, hoppas ni provar!!! Vet dock inte hur lätt det är att få tag på kvitten men jag själv har en förkärlek till saker som är lite annorlunda!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

  1. JAG HAR JUST KOKAT EN UNDERBAR MARMELAD AV KVITTEN, DEN BLEV HUR GOD SOM HELST!

    SvaraRadera