4 jan. 2011

Nyårsdessert

Här är nyårsdesserten! Päronterrine med Saffran, Chokladglass och Pistage o mandelanslag fylld med chokladmousse. Desserten är hämtad från Mat och vänner men jag har ju såklart inte kunnat hålla mig till receptet :)Päronterrine:
Koka 4 skalade och klyftade päron i 3 dl päroncider, lite saffran, lite kanel och lite socker. Ta upp päronen när de är mjuka men inte sönderkokta och lägg dem i en form. Rör ner 4 blötlaggda gelantinblad i vätskan och  häll den över päronen, ställ in i kylen så den stelnar.

Pistageanslaget:
Blanda 50 g florsocker, 50 g vetemjöl, 50 g smör (rumstempererat) och 50 g äggvita. Rör i finmalda pistagenötter och lite karamellfärg. Stryk ut smeten på ett bakplåtspapper och om du har en tandad skrapa typ en sådan här  så drar du ränder med den. Frys sedan "ränderna". Om du inte har en sådan här så kan du göra olika mönster med vad du har hemma eller med en palett... Denna snet kallas "Cigarette"

Vispa 75 g ägg, 50 g mandelmjöl (eller 50 g potatismjöl och mandelarom) och 50 g socker fluffigt. Låt stå i en bunke. Vispa därefter 100 g äggvita, 25 g socker till en maräng, vänd ner detta i mandelmjölblandningen. vänd därefter i 25 g socker och 15 g smält smör. Denna smeten kallas "Joconde". Bred ut Joconden över dina frysta ränder, eller vad du valde att göra för mönster. Baka av i 180 grader i ca 8 min. Sockra ett bakplåtspapper där du kan vända upp ditt bakade anslag när det är färdigt! Dela det i 7x9 cm stora rutor och rulla ihop (med ränderna utåt) så det blir ett rör, vi använde bakplåtspapper och tejp :) 

Detta kan du använda till att fodra anslagsringar med när du gör en moussetårta eller liknande. Som jag har gjort HÄR.

Mousse:
Vispa 2,5 dl grädde lätt. Koka upp 1 dl grädde och 1 dl mjölk. Rör ihop 3 äggulor och 0,5 dl socker och häll den kokande gräddmjölken på ägguorna, häll tillbaka i kastrullen och sjud till 85 grader. Slå sedan Crene Anglaisen över 225 g hackad choklad och rör tills den smält. Smälter den inte riktigt kan man försiktigt micra den i några sekunder. Vänd i grädden och häll upp i en spritspåse. Fyll rören och ställ i kylen att stelna! 

Chokladglass:
Vispa 3 äggulor med 0,5 dl socker fluffigt. Koka upp 1,5 dl vispgrädde, 2 dl mjölk och vanilj. Häll i 75 g mörk choklad i gräddmjölken och häll detta över äggvispet. Låt sedan svalna och svälla över natten. Dagen efter kör du den i glassmaskin.... 
(om du inte orkar göra glassen så köp den för desserten är så god att man vill inte avstå bara för att glassen är jobbig att göra)

Sen är det bara att servera, men gör desserten dagen innan så du hinner med allt!

1 kommentar:

  1. Åh, vilken läcker dessert. Den både såg vacker ut och lät väldigt gott.

    SvaraRadera