Kola:
3 dl grädde
50 g smör
3 dö socker
1,5 dl sirap
1,5 msk vaniljsocker (eller vilken smak man nu vill ha på sin kola, hallon, citron, lime, lakris, apelsin mm)
Använd en 3 l eller större kastrull, träsked, digitaltermometer, förberen en form med bakplåtspapper (ca 16x20 cm) och smörj med olja (eller gör kolan i knäck/ischokladformar)
Blanda grädde, socker, sirap och koka 5-15 min utan att röra i den för mycket, då kristalliseras sockret. Koka den sedan till 120-125 grader, då är den seg, vill du ha den hård men lite seg i mitten koka den till 140 grader. Tillsätt smaken och häll upp i formarna, tillsätter du smaken för tidigt kan kolan bli en aning besk. Låt svalna och skär sedan med vass kniv och packa i karamellfolie eller smörpapper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar