15 dec. 2010

15 December

Kola, kladdigt, segt, gott, gräddigt, njutbart är väl bara några ord man kan beskriva kola med. En julkalender med matinspiration blir inte komplett förrän man har haft med kola så såhär den 15 December när julen närmar sig med stormsteg så kan man mysa med familjen och göra kola till julkalaset eller varför inte i present.

Kola:
3 dl grädde
50 g smör
3 dö socker
1,5 dl sirap
1,5 msk vaniljsocker (eller vilken smak man nu vill ha på sin kola, hallon, citron, lime, lakris, apelsin mm)

Använd en 3 l eller större kastrull, träsked, digitaltermometer, förberen en form med bakplåtspapper (ca 16x20 cm) och smörj med olja (eller gör kolan i knäck/ischokladformar)

Blanda grädde, socker, sirap och koka 5-15 min utan att röra i den för mycket, då kristalliseras sockret. Koka den sedan till 120-125 grader, då är den seg, vill du ha den hård men lite seg i mitten koka den till 140 grader. Tillsätt smaken och häll upp i formarna, tillsätter du smaken för tidigt kan kolan bli en aning besk. Låt svalna och skär sedan med vass kniv och packa i karamellfolie eller smörpapper.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar