16 dec. 2010

16 December

Då var det dags för ännu ett julgodis, den här gången tryffel. Om man har ett bra grundrecept på tryffel kan man i princip smaksätta med vad man vill men nu när det är jultema så passar smakerna kanel, apelsin, vanilj, saffran och lingon bra. Dock ska man vara försikktig när det gäller apelsin då oljorna i apelsinen gör att tryfflen har en tendens att spricka, och saffranssmak tycker jag personligen passar bäst i en vit tryffel, dock är det lite kul om man doppar den vita tryfflen i mörk choklad så man får en liten "surprice" när man äter den.



Mörk tryffel:
300 g choklad
2 dl grädde
30 g smör (gärna saltat då salt lyfter fram chokladsmaken)

Vit tryffel:
300 g choklad
1 dl grädde
20 g smör

Hacka chokladen fint och koka upp grädden med smaken. Slå över grädden över chokladen och låt bunken stå någon minut. Rör om, så att all chokladen smälter och rör därefter i det rumstempererade smöret, om det inte löser sig helt eller om tryfflen är på väg att spricka, använd en mixerstav för att få den att gå ihop igen. Olika anledningar till att den spricker kan vara:
Den är för varm: låt den svalna och mixa ihop den
Det är för lite "fett" i den: mixa i lite mer kall grädde
Oljorna från skalet på frukten du använt spräcker tryfflen: Prova att mixa, hälla i mer grädde, annars gör om!
När tryfflen är jämn och fin och glansig så häller du upp den på ett bläck, i en form som är plastad och låter den stå i rumstemperatur till dagen efter. Då är det bara att dela den och rulla i smält choklad och kako eller valfritt annat garnityr, bara att använda fantasin. Ett tips, gå in på min väninnas hemsida för inspiration eller julklappsinköp.

Choklad ska aldrig förvaras i kylskåp, då kryper kakaofettet ut och bildar en vit hinna på den, detta är inte farligt och chokladen är inte dålig men kan få en lite annorlunda konsistens.

1 kommentar:

  1. Detta var precis vad jag behövde, har haft lite problem med tryffeltillverkningen här hemma :-) Jag hittade till din sida via bakbloggskartan, sitter och spanar in andra skånska bloggare :-)

    SvaraRadera