19 dec. 2010

19 December

Efter alla kakor och allt godis så tänkte jag så här de sista dagarna fram till jul tipsa och lägga ut lite recept på mitt absoluta hemmaplan nämligen DESSERTER. Först ut är Creme brülé och Creme Caramell. Ja vad är det nu för skillnad på dessa två???
C. Brülé har man grädde och mjölk i, man bakar av dem i "torr" värme och man bränner dem vid servering med ett lager socker (ska man vara noggrann så ska en "riktig" c.b. brännas 3 gånger, först ett lager socker, bränna, ett lager socker, bränna och slutligen ett lager socker, bränna för att få den där riktigt krispiga ytan.)
C. Caramell har man bara mjölk i, så den är lite lättare kan man säga, och man gör först karamellen i botten på formen, därefter häller man i smeten och kokar den i vattenbad tills den stelnat. Vid servering stjälper man upp den och ringlar karamellen (som löst sig till en sås) över.Creme Brülé:
7,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 vaniljstänger, delade och märjen utskrapad
150 g socker
240 g äggula

Koka upp grädde, mjölk och vanilj (märj och stänger). Rör ihop socker och äggulor och häll gräggmjölken över. Rör ihop och sila. Häll upp i formar och baka av i 90 grader i ca 1-1,5 timme, när de "vobblar" lite i mitten när man skakar bläcket är de klara. Kyl och vid servering häll på ett lager socker och bränn av, se ovan.


Creme Caramell:

6 dl mjölk
1 vaniljstång, delad på längden
80 g socker
3 stora ägg
2 äggulor

karamell såsen:
3/4 dl vatten
100 g socker

Koka upp mjölken och vaniljen. Rör ihop socker och ägg, häll vaniljmjölken i och sila.
Karamellen. Förbered en bunke med kallt vatten som kastrullen går ner i och ta fram formarna som du ska använda. Koka vattnet och sockret till en karamell, detta tar en stund men när den börjar få färg, lämna den INTE, för det går riktigt snabbt att bränna den. Färgen på den är väldigt individuell, jag föredrar min lite ljusare och hellre lite för ljus än bränd!
När karamellen nått önskad färg doppar du ner kastrullen i det kalla vattnet för att stanna av processen, sedan häller du karamellen i formarnas botten så det täcker.
Häll över mjölksmeten i formarna och bara av i vattenbad i ugnen i 175 grader ca 20-30 min, likadant som för brülén så ska dessa "vobbla" lite, då är de klara. Kyl den och vid servering kan man ta en skalkniv och skära runt kanten så lossnar de lättare.

Julsmaker! Byt ut vaniljen mot: kanel, saffran, apelsin, clementin, ingefära, stjärnanis, kryddnejlika, kardemumma osv.1 kommentar:

  1. Jag har aldrig gjort creme brüle någon gång. Kanske ska testa det, det blev vädligt vackert.

    SvaraRadera