22 dec. 2010

22 December

Dan före dan före Dopparedagen. Dopparedagen kommer från att man samlades kring grytan för att doppa brödet i den. En typisk Svensk tradition som förmodligen har praktiska orsaker då man under julförberedelserna inte hade så mycket tid att laga vardagsmat, och det bröd som fanns kvar på julaftonsdagen förmodligen var torrt så för att mjuka upp det doppade man det i köttgrytan som ändå stod på spisen.

Vad bjuds det på idag då. Jo idag tänkte jag att jag skulle ge er ett underbart recept på pepparkaksparfait, en av mina absoluta favoriter bland juldesserterna, men så gillar jag ju pepparkakor... (om ni inte provat det så en tallrik med filmjölk och smulade pepparkakor till frukost, mums!!!)

Pepparkaksparfait:

  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1,5 dl grädde
  • 2 äggvitor
  • 1 dl florsocker
  • 16 pepparkakor
Vispa grädden fluffig, vispa florsockret och äggvitorna till en styv maräng, smula sönder pepparkakorna och vänd ner dem i creme fraichen. Vänd därefter i grädden och till sist marängen- Fyll upp i en form och frys. En färsk clementinsallad till är jättegott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar